A lézerszkennerek használatát mutatja be a katasztrófavédelemben a RIEGL csapata a Gi4DM idei konferenciáján.
Az idei Gi4DM helyszíne Prága, időpontja 2019. szeptember 3-6.
A rendezvényen a résztvevők részletes tájékoztatást kaphatnak a RIEGL szakértői csapatától arról, hogy milyen lézerszkenner megoldásokat kínál a RIEGL a katasztrófavédelem feladatai és kihívásai kezelésére, illetve egy VZ-400i statikus lézerszkennert is ki lehet próbálni.
 

Geoinformáció a katasztrófavédelemben

A világ számos pusztító katasztrófát kellett elszenvedjen már ebben a században is. Gyakoriak a különösen erős földrengések, szökőárak, hatalmas esőzések, árvizek, földcsuszamlások. Ezek olyan események, amelyeket még a legfejlettebb korai előrejelző rendszerek (EWS) sem tudnak befolyásolni. Ezért az ilyen katasztófák kezelésére a jövőben a legnagyobb esély a sérülékenység csökkentésében mutatkozik az alkalmazkodás által, pl. a várostervezés és az építészeti megoldások alkalmazásával, amelyekhez elengedhetetlen fontosságú a kockázati és sérülékenységi térképek előállítása.

Egy másik fontos kérdés a katasztófavédelmi térképezési tevékenységek minősége és koordinációja, amelyek segítik a reagálási képességet és tevékenységet. Az erőfeszítéseket globálisan kell koordinálni, hiszen a legtöbb katasztrófa határokon átívelő hatással bír. A geoinformációs technológiák a katasztrófavédelem minden területén támogatást kell, hogy nyújtsanak.

Az ebbe az irányba tett erőfeszítések egyik nemzetközi fóruma a Gi4DM (Geoinformation for Disaster Management), azaz “Geoinformatika a katasztrófavédelemben” konferenciasorozat.  Az első konferenciát 2005-ben szervezték a hollandiai Delft városában az Indiai-óceán nevezetes szökőár katasztrófáját követően, azóta évente megrendezésre kerül a szakmai találkozó. Az idei konferencia bemutatja a legújabb nemzetközi fejleményeket a geoinformatika területén, amelyek segítséget nyújthatnak a katasztrófavédelem kapcsán.

 

Precíz radionuklid lokalizáció drónos LiDAR és gamma szenzor alkalmazásával, valós idejű adatfeldolgozással

Az osztrák AIT Austrian Institute of Technology GmbH és a RIEGL Laser Measurement Systems GmbH szakemberei, Stephan Schraml, Thomas Hinterhofer, Martin Pfennigbauer, Michael Hofstätter, előadásukban egy hatékony radiokatív sugárzás lokalizácós eszközt mutatnak be.
Az összetett berendezés egy RIEGL VUX-1UAV lézerszkennert és egy különösen érzékeny Hotzone Technologies gamma sugárzásmérő műszert tartalmaz, amelyeket a RIEGL UAV megoldására, egy RiCOPTER drónra szereltek. A drónra integrált fedélzeti feldolgozó és rádió kommunikációs rendszer valós idejű adatfeldolgozással lehetővé teszi az azonnali és folyamatosan frissített hozzáférést a georeferált 3D LiDAR pontfelhőkhöz és a gamma sugárzás intezitásának mérési eredményeihez.  Az adatok további feldolgozását és kiértékelését egy teljesen automatizált földi rendszer végzi.
A szakemberek a 3D lézer adatok és a gamma sugárzási értékek optimalizált algoritmusának olyan új kombinációját mutatják be, amely valós időben képes a radioaktív sugárzás forrását lokalizálni.
Továbbá, ez a technika arra is alkalmas, hogy becslést adjon a földfelszíni sugárzás intenzitására olyan módon, hogy az aktuális topográfiát és a sugárzást korlátozó tényezőket, mint például a vegetáció vagy az épületek figyelembe veszi.
Valós radiaktív sugárforrásokkal végzett terepi kísérleti mérések bizonyítják, hogy egy adott sugárforrás helyzete pontosan meghatározható ezzel a módszerrel, még a forrás jelentős fedettsége esetében is.
A mérési eredményeket a berendezés intuitív és felhasználóbarát felületen jeleníti meg az ügyeletes kezelőszemélyzetnek, pl. egy tableten. A rendszer egészét a tervező mérnökök úgy állították össze, hogy valós idejű adatközlésre legyen alkalmas, még aközben, hogy a drón a légtérben repül. Az eredmény egy különösen rugalmas és feltehetőleg életmentő berendezés, ami first-responderek számára fontos lehet olyan katasztrófavédelmi helyzetekben, ahol az idő az egyik legkritikusabb tényező.
 

Praktikus információk

Az előadás angol címe: Precise radionuclide localization using UAV-based LiDAR and gamma probe with real-time processing
Az előadás időpontja: 2019. szeptember 6. 11:00
helyszíne: Bálterem (Balling Hall)
konferencia szekció: TS VI: Technical Session Topics: Remote Sensing and GIS as Tools of Natural and Man-Made Disaster Management & Flood Analysis, Drought Monitoring
 

A rendezvényt itt találja:

Nemzeti Műszaki Könyvtár

National Library of Technology (NTK)
Cím: Technická 2710/6, 160 80 Prague 6 – Dejvice

error: Content is protected !!